26 April 2009

Hvem er Manon?




Manon Lescaut har blitt portrettert 2 ganger på operaens scene; først Jules Massenet i 1884 og Giacomo Puccini i 1893. Men historien var eldre enn som så; disse to operaene er basert på boken L'histoire du chavalier des Grieux et de Manon Lescaut av Abbé Prévost, skrevet i 1731.
Uansett, det er Massenet sin karakteristikk jeg vil ta for meg idag.
Manon er en særdeles vakker pike, som enhver mann snur seg etter på gaten. Hun skal til et nonnekloster, men slik går det jo ikke. Når vi første gang møter henne er hun 15, og hun står med et ben i de voksnes verden, men samtidig i barnas. Hun spiller naiv, men vet nok hvordan hun skal sno en mann rundt sin lillefinger. Når hun møter des Grieux, er det kjærlighet ved første blikk. Men hennes søken etter et liv i luksus bringer dem begge ut på ville veier. Hvor enn hun snur seg har hun beundrere, og kan dermed velge og vrake.



Er hun et dårlig menneske? Viser hun ikke ekte kjærlighet ovenfor des Grieux? Søker hun kun den grunne lykken som ligger i penger, berømthet og skjønnhet? Jeg vil si at hun ikke ser hvor dypt des Grieux elsker henne i begynnelsen, og blir blendet av det magiske "samfunnet" der ute som tilbyr lett tilgjengelig lykke. Men når hun mister ham forstår hun. Man kan både hate og elske henne, og som des Grieux kan vi ikke annet enn å tilgi henne når hun dør.




Og kanskje det er bra å la henne være en slik mystisk figur, som gjør det som virker logisk for henne. Hun vet kanskje ikke bedre...

No comments: