30 October 2009

Aviskritikk fra himmelen

Fantastisk operagalla!
Takk for en fantastisk operagalla!
 
 

"Den nye opera (DNO) og Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) inviterte til storstilt operagalla i Grieghallen torsdag kveld. Som solister var innhentet verdensnavn: Den italienske stjernesopranen Barbara Frittoli - rett fra de store operahusene i London og New York, og den unge tenoren Joel Prieto - med førstepris i Plácido Domingos verdensomspennende konkurranse i 2008. Det var duket for en festaften av de sjeldne. Og det ble det.
Barbara Frittoli trollbandt sitt publikum fra første tone. Med en sjelden klar og fin artikulering, og i tillegg en utstråling som åpenbar katalysator for sin utøving, gir Frittoli oss en svært minnerik kveld.
Men med all respekt for Madame Frittoli, så var det den unge tenoren Joel Prieto som nesten tok pusten fra anmelder. Det er ikke rart han er en av de mest etterspurte sangerne i sin generasjon. Makan til utøver. Med klarhet, karisma og overlegen frasering i en stemme med svært kontrollert vibrato, tør jeg mene at vi er vitne til et paradigmeskifte i operafaget. Hans fremføring av «Una furtiva lagrima» fra operaen Elskovsdrikken (Donizetti) tok meg inn i en ny musikalsk verden. Fantastisk!
Vi har et svært kompetent operaorkester i BFO. Denne operagalla står ikke tilbake for noe utenlandsk. Som perler på en snor får vi operaens stjernerepertoar levert langt inn i hjerteroten. «Intermezzo» fra Manon Lescaut (Puccini) var et orkestralt høydepunkt. Valg av tempo i innledningen av «Ouvertyre» til Tryllefløyten ble riktignok litt i roligste laget, noe som beklageligvis gikk ut over orkesterets presisjon og intonering. Det siste får Maestro Litton ta på sin kappe.
All ære til kormester Håkon Matti Skrede for solid arbeid med det store koret. «Slavekoret» fra operaen Nabucco (Verdi) var nydelig.
Kort fortalt, ble det en fantastisk aften i en smekkfull Griegsal. Konserten gjentas lørdag, og byens ungdom og andre operaelskere bør gå mann av huse om ikke annet enn å høre Joel Prieto. Det kan bli lenge til neste gang"
JAN L. JACOBSEN

No comments: