10 December 2009

6. desember - Teater i Bergen


Teater er en ganske vid kategori, noen kaller det høykultur, andre synes det er folkelig. Uansett så er det et flott medium for å uttrykke sine meninger, om det så dreier seg om revolusjonære tanker eller drømmer.
Dagens luke skal dreie seg om ikke mindre enn det erkebergenske teateret, med hovedvekt på "Jan Herwitz". For dette stykket, som så til de grader gjør narr av bergensernes særegenheter, ble ikke tenkt som en suksess i byen mellom de syv fjell. Bergenserne ville nok følt seg støtt og kjeppjaget forfatteren, Hans Wiers-Jenssen. Så derfor satte han stykket opp i Christiania... Det ble umiddelbar...FLOPP. Østlendingene skjønte det rett og slett ikke. Men bergenserne derimot; de trykket stykket til sitt bryst og Jan Herwitz ble temmelig raskt Bergens eget stykke. Svært mange av replikkene har gått inn i dagligtalen, og man må ikke bli forundret hvis undertegnede plutselig buser ut med følgende monolog: Bøschen: "Må eg sporre? Må eg sporre?! MÅ eg sporre?!! É det Rikke sin geburtstag vi feirer eller é det din far vi skal grave opp igjen?" Akkurat denne er ikke så vanlig, men "minne sukker, minne kaffi og minne pale" kommer både i tide og utide.
Så alle som føler seg som bergensere, enten du é født i denne søte byen eller er innflyttere av en eller annen sort, har godt av en dose "Jan Herwitz". Bare sån synd at det går 10 år mellom hver gang....
Kritikken fra Bergens Tidende 27. september 2009

No comments: