13 November 2009

Fredag den 13.!

Idag er den dagen som kanskje er sterkest knyttet til vanlige folks overtro: Fredag den 13.
Folk har fryktet denne datoen leeenge, og tallet i seg selv er noe skummelt med.
Hvorfor er det slik? Hva er det som gir denne dagen en så sterk symbolsk verdi at folk ikke tør å gå ut eller gjøre noe som helst på denne dagen. Som seg hør og bør finnes det en egen fobi knyttet opp til denne datoen: paraskevidekatriaphobia, som kommer fra gresk, hvor paraskevi betyr fredag, dekatria betyr 13.
Det verserer mange teorier om hvorfor kombinasjonen av tallet 13 og fredag er av det virkelig dårlige slaget. Av de mest brukte er metaforen mot Det siste måltidet, hvor Jesus og hans 12 disipler var samlet. Og selvfølgelig var det den trettende ved bordet (Judas) som gikk hen å forrådte Jesus. En annen teori er også knyttet til det religiøse, om enn på en annen måte. Tempelridderne fikk en svært mektig posisjon utover 1200-tallet og noen følte seg svært truet av dette, så på fredag den 13. 1307 fikk  kong Philip gjennomført en massearrestasjon, som knekket ordenen.

folk tror at det skjer mer faneskap enn vanlig på en fredag som faller på den 13., men det er bevist at grunnen til økt ulykkesrate akkurat denen dagen ahr å gjør med paranoiaen vår, vi ser ting som ikke er der og vi gjør ting vi sannsynligvis ikke ville gjort ellers, ubevisst. Så dermed blir dagen selvoppfyllende.
Så bare pass dere for svarte katter, stiger og brent mat idag, så skal nok alt gå bra ^^

No comments: