26 November 2009

Er verden av-mystifisert?

Magi er kanskje noe du forbinder med overtro fra gamle, gamle dager. Ovetro finnes da ikke i dagens opplyste samfunn, og magiske praksiser som eventuelt fremdeles eksisterer er kun humbug. Jeg vil ikke si at magi funker, men det finnes mennesker der ute som er overbevist om demoners eksistens og menneskers evne til å påføre lidelser og ulykke gjennom ondskapsfull magi.
I dagens leseøkt tok jeg for meg det moderne heksebegrepet og bruken av dette rundt om i verden.
Jeg vil ikke trekke frem WICCA og lignende, men noe mye skumlere enn noen "late-som-hekse-feminister". Det jeg vil snakke om idag er såkalt muti-magi. Mens vi sitter trygt i vårt kjære beskyttede land Norge, foregår det en grusom form for såkalt overtro i mange afrikanske land, og disse farlige tankene har nå funnet veien til våre breddegrader gjennom emigrasjon, Hvilke tanker er det jeg snakker om? Hva er det som rører seg i tankegodset til tusenvis av flyktninger fra de afrikanske landene?
Muti kan både være god og "ond". Jeg velger å sette ond i gåseøyne, for det begrepet er så relativt at vi kan ikke bruke det ukritisk. Dette er en type av tradisjonell medisin som mange tyr til ved ulykke og sykdom. De aller fleste som praktiserer dette holder seg til bruken av urter og "ufarlige" remedier. Andre velger å gå lenger ved å ta i bruk animalske remedier som krokodillefett, fuglevinger og tørkede padder. Foran kvalifiseringen til fotball-VM i 2002 ble denne typen "magi" tatt i bruk for at landslaget til Swaziland ekstra krefter. I ritualene som visstnok ble gjennomført ble både en løve, en flodhest, en elefant og en hyene (!) slaktet for at drikken som ble kokt skulle få de rette egenskapene. Dessverre sier ikke historien noe om det hjalp Swaziland eller ikke, men bare troen på denne typen "magi" er foruroligende.  Og det blir verre, for det har kommet grusomme ting til overflaten. Hvert år bortføres og drepes tusenvis av unge barn for å bli brukt som remedier i muti-ritualer. Som oftest finner man aldri spor av barnet, men enkelte ganger dukker det opp "rester". Da er gjerne hodet, beina og armene kuttet av. Her hjemme i trygge Norge får vi aldri høre om dette, men grusomhetene har tatt et langt skritt mot oss. I september 2001 ble det funnet et barnelik i Themsen, som manglet de overnevnte delene. For politiet fremstod dette som barbarisk og uforståelig. Mange teorier sirkulerte, fra misbruk til familiedrap. Politiet arbeidet svært hardt for å finne ut hva dette var, og innhentet spesialister fra både New York og Sør-Afrika. Etter en tid kom det for en dag at Adam, som politiet hadde valgt å kalle ham, hadde blitt tappet for blod og fått fjernet atlas-virvelen. Nå begynte mørke skyer å samle seg over etterforskingen, og det ble klart at Adam hadde blitt drept for å bli solgt til muti-magikere. Det ble og funnet beviser på dette i magesekken hans, hvor det ble funnet rester av oppmalt bein, leire og gull. Da han ble funnet var han ikledd en oransj shorts. Dette sa ikke etterforskerne veldig mye, inntil det viste seg at oransj var oppfattet som en "lykkefarge" innenfor muti-universet. Nettet begynte å snøre seg sammen rundt de ansvarlige, og i juli 2002 ble en kvinne arrestert i London, siktet for medvirkning til det bestialske drapet.
Et år senere ble en mann arrestert i Dublin, og sakte gikk det opp for folk at ritualdrap ikke lenger var laangt borte, men rett utenfor deres egen stuedør.

Det viste seg at dette ikke var et engangstilfelle, og at det hele er godt organisert. Vi kan bruke ord som menneskehandel, for barn kidnappes og transporteres lange avstander mot et grusomt endelikt. Det har vært rapportert om familier som frivillig har gitt fra seg barn til denne typen aktiviteter.
Listen er endeløs av skjebner...
Så her har vi beviset; "magi" eksisterer fremdeles, den er ikke utdødd og praktiseres rundt om i verden i varierende grad og form.. Så lenge folk tror på at det "onde" kan materialisere seg gjennom sykdom og død, så lenge vil de søke etter hjelp og forklaringer gjennom tradisjonene.
Legger med en liste over artikler om emnet, så hvis du ikke har kastet opp helt enda, er de nok verdt et kjapp kikk :)

"I was forced to kill my baby" - BBC
"Not only in Liberia" - Liberia past and present
"Focus -Muti: The Story of Adam" - Religion news blog
"Muti" -wikipedia

Og litt om afrikansk magi:
"Bukken og havresekken" - Morgenbladet
African magic - Blavatsky Net Foundation


No comments: