21 February 2009

Et requiem.. for hva?


Denne helgen er det sang som står i sentrum, for nå er Bergen Filharmoniske Kor på seminar igjen, denne gangen med Collegium Musicum.
Grunnen til dette er Brahms "Deutsche Requiem", som skal fremføres ikke bare i Grieghallen 2. og 3. april, men også på Hardingtonefestivalen, med to klaver den 21. juni.
Men før den tid er det mye som skal på plass, av tekst, rytmikk, toner og liv. Ja, for dette verket er høyromatikk på sitt mest uttrykksfulle, det er fullt av håp, lidelse, liv og død. Til nå har det humpet over stokk og stein, siden Brahms er en slik urolig sjel, at det er vanskelig å finne "knagger" i hans musikk, melodier, rytmiske mønstre. Den største utfordringen er nok 3. sats, som begynner med en barytonsolo som begynner slik:

Herr, lehre doch mich, daß ein Ende mit mir haben muß, und mein Leben ein Ziel hat, und ich davon muß (Lord, make me to know mine end, and the measure of my days, what it is: that I may know how frail I am.)

Her er et godt eksempel med Bryn Terfel, som synger barytonpartiene.

Når vi skal synge det, får vi med oss verdensstjernen Peter Mattei. Uansett er dette det første requiem som er skrevet med tysk tekst og IKKE holder seg til de vanlige requiem-leddene
(som du kan lese mer om her)

Så vi får håpe vi får dette sammen før Juanjo de Mena setter sine ben i Bergen

No comments: