24 February 2009
Hvil i fred
Din flamme er kanskje slukket,
men de lys du tente i våre hjerter
vil vise deg vei mot ditt siste hvilested
Dine ord klinger i våre ører
og vil ikke bli glemt.
Minnene vil leve, og du,
som gjorde Alcindoro til din egen,
vil stå som et strålende eksempel
på medmenneskelig varme,
kunstnerisk integritet
og profesjonalitet,
som du hadde til fingerspissene.
Din bortgang er uvirkelig,
for du hadde så mye å gi.
Du var inspirasjon inkarnert,
dine råd vil vi ta med oss.
Så nå har vi bare minnene igjen,
bildene, tonene.
Men de er gode og styrkende
i sorgens time
Hvil i fred Oddbjørn
Vi savner deg
En sang i sorgens time
Maybe you're still here
I feel you all around me
Your memory's so clear
Deep in the stillness
I can hear you speak
You're still an inspiration
Can it be
That you are my
Forever love
And you are watching over me from up above
Fly me up to where you are
Beyond the distant star
I wish upon tonight
To see you smile
If only for awhile to know you're there
A breath away's not far
To where you are
Are you gently sleeping
Here inside my dream
And isn't faith believing
All power can't be seen
As my heart holds you
Just one beat away
I cherish all you gave me everyday
'Cause you are my
Forever love
Watching me from up above
And I believe
That angels breathe
And that love will
live on and never leave
Fly me up
To where you are
Beyond the distant star
I wish upon tonight
To see you smile
If only for awhile
To know you're there
A breath away's not far
To where you are
I know you're there
A breath away's not far
To where you are
23 February 2009
Minneord for Oddbjørn
Oddbjørn Hanto sovnet stille inn i natt. Dette kom som et sjokk på alle dem som har spilt med denne fantastiske mannen.
Jeg er veldig takknemlig for å ha opplevd ham på nært hold, han var en skuespiller av rang. Hans tolkning av Benoit og Alcindoro var magisk, de ansiktsuttrykkene, de gestene.
Du vil bli minnet, Oddbjørn
Og tusen takk!
The Oscar has come home
Tonight it happened, tonight was the time to recognize an example of true art, and reward it.
I'm talking about 'The Dark Knight" and Heath Ledger. Why should I care?
Because this performance, this "Joker" was extraordinary. The way he talked, the way he moved and the way he convinced us that he was REAL. The world has lost a great actor, but the last thing he did on film, will be remembered into the future, our children will know of who he was, and what he did for the "Joker". Jack Nicholson was good, but not SO GOOD as our dead friend. Let us use this day to remember him, and perhaps revisit Gotham City, where he made his true masterpiece
21 February 2009
Et requiem.. for hva?
Denne helgen er det sang som står i sentrum, for nå er Bergen Filharmoniske Kor på seminar igjen, denne gangen med Collegium Musicum.
Grunnen til dette er Brahms "Deutsche Requiem", som skal fremføres ikke bare i Grieghallen 2. og 3. april, men også på Hardingtonefestivalen, med to klaver den 21. juni.
Men før den tid er det mye som skal på plass, av tekst, rytmikk, toner og liv. Ja, for dette verket er høyromatikk på sitt mest uttrykksfulle, det er fullt av håp, lidelse, liv og død. Til nå har det humpet over stokk og stein, siden Brahms er en slik urolig sjel, at det er vanskelig å finne "knagger" i hans musikk, melodier, rytmiske mønstre. Den største utfordringen er nok 3. sats, som begynner med en barytonsolo som begynner slik:
Herr, lehre doch mich, daß ein Ende mit mir haben muß, und mein Leben ein Ziel hat, und ich davon muß (Lord, make me to know mine end, and the measure of my days, what it is: that I may know how frail I am.)
Her er et godt eksempel med Bryn Terfel, som synger barytonpartiene.
Når vi skal synge det, får vi med oss verdensstjernen Peter Mattei. Uansett er dette det første requiem som er skrevet med tysk tekst og IKKE holder seg til de vanlige requiem-leddene
(som du kan lese mer om her)
Så vi får håpe vi får dette sammen før Juanjo de Mena setter sine ben i Bergen
20 February 2009
Den nye fortelleren
Ja, i disse operatider kan man jo like godt ta bruk av de kunnskapene som har hopet seg opp etter noen uker med intensiv opera-øving. Ikke bare om La Boheme, men om opera generelt.
Mellom slagene på universitetet og på sangarenaen jobber jeg på SFO som ringevikar. Og de siste ukene har blitt rene historieuker, for ungene lever i den tro at siden jeg studerer historie, må jeg være god til å fortelle historier.
Og da var det bare å grave frem sitt pedagogiske talent og hoppe ut i det med begge beina.
Og operahistoriene har kommet i rad og rekke. Ungene kunne Tryllefløyten fra før, siden mange av deres foreldre var med på skolens oppsetning i 2004. Men de er villig etter å lære mer, og det skal helst være både død og kjærlighet involvert. Men det er det jo ikke mangel på i operaens verden, så dermed kunne jeg plukke fra øverste hylle. Carmen, Tosca, Den Flygende Hollender, La Boheme, Don Giovanni, Rigoletto, Figaros Bryllup, Barbereren i Sevilla og Salome har alle blitt yndede fortellinger, og ungene maser om å få høre dem igjen.
Ganske imponert over deres hardhudethet, for bla Salome av Richard Strauss er full av faenskap, pedofili, mord og likskjending.
http://en.wikipedia.org/wiki/Salome_(opera)
Så har en liten drøm om engang i mitt liv å skrive en bok om opera for barn, slik at de også kan nyte opplevelsen på lik linje med de voksne. Alt handler om tilgjengelighet.
En liten smakebit fra "Salome": De 7 slørs dans
Enjoy
15 February 2009
Livet vender tilbake
Helt merkelig, det å vende tilbake til verden etter 3 uker i et lukket opera-univers. Tror ikke det hadde vært skadelig å tilbringe mer tid der, men intet vi kan gjøre med det. Det har vært tre utrolige uker, med latter og gråt, streng disiplin og lange, gode samtaler. Nå er det tilbake til mitt liv som historiestudent, det kan bli hardt det, for abstinensene etter en slik opplevelse sitter i LEEEBNGE.
Håper jeg får muligheten for mer opera i årene som kommer, for dette ga virkelig mersmak. Kanskje jeg tilogmed vil utdanne meg i en mer kunstnerisk retning enn historie. Ja kanskje jeg blir en bohem?
Hvem vet?
14 February 2009
Øresus og metting av et behov
Her har nerden vært på samtidsopera, "Melancholia" med libretto av vår kjære Jon Fosse og musikk av Georg Friedrich Haas. Og hjelpe meg for en opplevelse. Mine stakkars ører verker etter all for mange dissonanser og skrikende toner. Handlingen var så som så, men det som slo meg som vakkert var scenen. Så enkelt, ikke en eneste rekvisitt, bare lyset og et stoooort hvitt lerret. Solistene kunne åpenbart hva de drev på med, det var bare ørene mine som ikke tålte det.
Så for å si det som det er: Jeg har fylt behovet for samtidsmusikk for ganske laaaang tid fremover
Nå er det slutt
Oj oj, så var det plutselig slutt. Så vidt kommet igang, tingene sitter som støpt og alt fungerer. Vel, sånn er operaverdenen og verden generelt når man gjør gøye ting. Den siste forestillingen ble den beste av dem alle, alle var i storslag, både solister og korister guffet til på alle tonene i deres umiddelbare nærhet. Dagens store nyheten var at dirigenten, Espen Selvik var blitt far litt tidligere på dagen til en nydelig liten datter. Dette førte til at den lykkelige barnefaren nærmest glødet gjennom hele forestillingen. Dette inspirerte koret til å gi absolutt ALT, kunne ikke spare oss lenger nå. ALT satt, hver minste lille innsats :)
Etter forestilling ble det fest på Kafe Magdalena, og det ble en lang og minnerik fest. Mye skåling og synging. Og festen ble gjennomført i skikkelig bohem-stil, med filosofering og sang om hverandre. Mange vennskap ble nok pleiet denne kvelden, som varte så lenge at fuglene fikk sjansen til å våkne opp å fise før de siste av oss krøp til køys (ca 06)
Kveldens mest utrolige opplevelse for min del: Da jeg fikk meg til å synge "Fritiof i Arkadien" av Evert Taube for de resterende delene av festen (bla Øystein Skre og Olav Veierød), alle 6 versene. Og den responsen fikk meg nesten til å bryte sammen i gråt, betyr utrolig mye for meg (tusen takk folkens)
Savner alle sammen, minnene kommer jeg til å bringe med meg videre inn i livet og håper at våre veier krysses igjen, på en eller annen scene
TUSEN TAKK!
11 February 2009
Alle gode ting er... 4?
Heisan og hoppsann.
Gårsdagens forestilling var i mine, og mange andres øyne den beste til nå. Folk hadde en indre ro når de stod på scenen, og dette ga rom for mer spill og mer ablegøyer i scenebildet. Solistene glitrer mer og mer for hver gang vi hører dem, så det kan bli riktig så interessant å se om vi greier å toppe denne forestillingen på torsdag. Tore Johannesen var tilbake, til alles glede og lettelse. Og det må sies at det han presterte igår både scenisk og sangmessig, var langt over min fatteevne. Bare det at han kom tilbake etter influensa OG 40 i feber, kan få oss til å trekke paralleller til den kjente sitatet til Livingston:
Ryktene om min død er sterkt overdrevne Kirken var fullstappet, og stemningen var der til å ta og føle på. Dirigenten var på hugget hele tiden, viste oss veien gjennom kupert musikalsk terreng med den største ro og selvfølgelighet.
De andre solistene må berømmes, fakter og sang gikk hånd i hånd i skjønn forening gjennom hele operaen. Nerven var der, ikke et eneste øyeblikk ut en gest, et ord. Og man tror mer og mer på dem. Schaunard opptrer med den største selvfølgelighet som stykkets danseløve, og her triller tårene og det er rett før latterkrampen tar oss. For det er gjennomført, til fingerspissene. Colline står heller ikke tilbake på dansegulvet i 4. akt, og hans vitale forsøk på ballett er fantastisk. Vel, ballett. Man kan kanskje si at det ligner mer en krysning mellom fugledansen og eurytmi (merkelig steinersk danseform).
3. akt var Tore Johannesen i sitt ess. Han spilte med en slik nerve og overbevisning, at man skulle nesten tro at han var stått opp fra de døde. Det er bare å gi seg ende over. Mimi's frykt for døden og kjærligheten til Rodolfo kan få et ishjerte til å smelte, og den intensiteten som opparbeides mellom Harald Bjørkøy og Veslemøy Fluge Berg gjennom stykkets gang, er med på å gjøre slutten til den mest overbevisende og rørende slutten jeg (og sikkert mange andre) har sett på en operascene.
9 February 2009
En underlig, men fantastisk dag
Oppladningen til den 3. forestillingen med La Boheme ble temmelig merkelig. Lørdag ble tilbrakt i sengen med feber og meget vond hals. Det viste seg at jeg var ikke den eneste som hadde blitt dårlig. Også Tore Johannesen, som spiller Marcello hadde gått i dørken med influensa og 40 i feber. Så for ham var det uaktuelt å synge på forestillingen. Hva skulle vi vel gjøre nå? Det fantes ingen understudy, så det ble ringt til nær og fjern for å finne en som kunne rollen. Og jammen fikk man ikke napp i Oslo; ingen ringere enn Trond Halstein Moe. Mange vil nok si at han er Norges beste baryton, og det kan jeg være skjønt enig i. Fantes noen hake i dette spillet? En ørliten en: Trond kunne La Boheme både baklengs og forlengs, men ikke på norsk. Så dermed ble denne forestillingen en to-språklig en. Men skitt au, det var helt utrolig å få oppleve denne kolossen på nært hold.
Nå skal det hviles på noen laubær
7 February 2009
Dagen derpå
Gårsdagens forestilling gikk meget bra. Koret kom inn der de skulle og guffet til fra første tone. Også på solistsiden var det forandring, en større sikkerhet og dermed kom skuespiller-genene til sin rett. Man trodde virkelig på hva sang og gjorde. Uventet applaus kom det også da Colline (Øystein Skre) sang sin sorgfulle avskjed til sin gamle frakk. Og han fortjente det i aller høyeste grad. Mange satt nok igjen med en tåre i øyekroken etter å ha hørt de sorgfulle ordene og den lidende musikken. 4. akt er spesiell på denne måten at den spiller mest på de store motsetningene i livet: glede og sorg, liv og død. Det siste minuttet av operaen hvor Mimi dør og sannheten sakte går opp for Rodolfo er sannsynligvis den mest hjerteskjærende i HELE operalitteraturen. Ikke et øye var tørt, selv ikke blant korister og solister. Sterk opplevelse hver gang.
Når denne perioden med La Boheme er over, kommer det til å ligge uutslettelige minner i hjertet mitt, som er med på å gjøre meg menneskelig.
Takk til alle solistene, til Espen Selvik, alle koristene, orkesteret (som på magisk vis, på tross av sin lille størrelse, greier å virkelig bringe oss inn i skjebnene til bohemene. HONNØR), barna ( deres morsomme spillopper er med på å bringe denne musikalske opplevelsen enda et hakk opp), buekorpset Nordnes Bataljon som taktfast representerte vaktparaden på en utmerket måte.
Og sist men ikke minst: Helge Jordal. Uten han vet jeg ikke hvor vi hadde vært nå.
TUSEN TAKK!
Bare håper eg blir kvitt den feberen jeg sannsynligvis pådro meg etter konserten, da korister og solister gikk på Dyvekes Vinkjeller. Det var utrolig kjekt, med en del dype diskusjoner og sang fra Øystein med jevne mellomrom
6 February 2009
Only for nights in Ballygrand
I would swim over the deepest ocean
The deepest ocean for my love to find
But the sea is wide and I cannot swim over
Neither have I wings to fly
If I could find me a handsome boatsman
To ferry me over to my love and die
My childhood days bring back sad reflections
Of happy times spent so long ago
My childhood friends and my own relations
Have all passed on now like melting snow
But I'll spend my days in endless roaming
Soft is the grass, my bed is free
Ah, to be back now in Carrickfergus
On that long road down to the sea
I'll spend my days in endless roaming
Soft is the grass, my bed is free
But I am sick now, and my days are numbered
Come all you young men and lay me down
http://www.youtube.com/watch?v=SIAowBz_jCY&feature=related
5 February 2009
Det optimale melodramaet
Flott oppsetning av Puccinis La Bohème
Det er ikke rart at Puccinis La Bohème er blitt en av de mest populære operaene i verden. Den har jo alt som skal til. Sang, dans, festlige opptrinn og komiske figurer. Flott musikk, store, melodiøse arier. Og midt i all lystigheten en tragisk historie om den fattige dikteren Rodolfo og den fattige sypiken Mimì: De forelsker seg, de skilles, de gjenforenes, men for sent - hun dør av tuberkulose. La Bohème er det optimale melodramaet.
Mange gode krefter var involvert da operaen ble satt opp i Korskirken i 2007. Det ble en dundrende suksess med overskudd til Kirkens Bymisjon. Nå er det igjen tid til La Bohème. Og mon ikke det også blir jackpot denne gangen? For den særlige sprelske blandingen av profesjonelle og amatører skaper liv og røre i kirkerommet og får melodramaet til å sveve. Man kjeder seg ikke et øyeblikk.
Og så får vi demonstrert at Puccinis partitur tåler å bli skåret helt inn til beinet. Dirigenten Espen Selvik har bare tyve musikere med seg, gjemt bort i et hjørne av kirkerommet, og selvsagt kan de ikke produsere den musikalske tyngden vi er vant fra oppsetninger med fullt symfoniorkester. Men likevel er klangen umiskjennelig Puccini. Og i det kammermusikalske formatet kommer mange fine detaljer frem som vanligvis drukner i fet strykerklang.
Hva forestillingen mangler i musikalsk fylde, veies opp av det store sceniske uttrykket i andre akt da regissøren Helge Jordal fyller kirkerommet til bristepunktet med barn og voksne, med kor og statister og kjempedukker og så mange visuelle gags at det er vanskelig å bevare roen og overblikket. Og så er det selvsagt sangerne. Mye avhenger av hvem som synger det elskende paret, og her har denne forestillingen to sterke kort. Sopranen Veslemøy Fluge Berg synger Mimì med stor, strålende stemme og smeller til med fullt musikalsk og emosjonelt trøkk i høyeste partiene.
Harald Bjørkøys som synger Rodolfo, gir henne godt motspill underveis i de berømte duettene. Rollen hans er eksponert gjennom hele forestillingen, og det er forståelig at han av og til økonomiserer med kreftene for å stå distansen. Men kunne kanskje likevel ha ønsket at han hadde hvilt litt lengre på den høye C i «Che gelida manina». Blant de øvrige sangerne merket vi oss spesielt Marianne Juvik Sæbø som sang og spilte en skarp, frisk Musetta. Og kanskje mest imponerende var bassen Øystein Skre i en både stemmemessig og scenisk overbevisende fremstilling av Colline.
Det var latter, det var tårer, det var show og melodrama for alle pengene. Og i tillegg var det kort gjesteopptreden av Nordnes Bataljon. Dette må visst bli suksess.
PETER LARSEN
Premiere
Koret kom inn der det skulle, tilogmed på den ekstremt vanskelige "vaktparaden" hvor orkester og buekorps spiller mot hverandre. Vi må bare nistirre i smug på dirigenten (Espen Selvik) for å synge riktig. Men det gikk overmåte bra, og dermed er skuldrene senket for de neste forestillingene. Og det beste er nok at det er hviledager mellom slagene, for selv om koret bare er med i 2. og bittelitt av 3., så tar det på. Perfekt søvnmedisin, sliter meg jo ut :p
Av solistene vil jeg trekke frem Olav Veierød som Schaunard. For slikt et komisk talent skal man lete lenge etter. Han synger dødsrått i tillegg, hva mer kan vi vel kreve. Scenen mellom han og Øystein Skre som spiller Colline i 4. akt, hvor Colline tar peispusteren i bruk for å forsvare seg mot angrepet fra Schaunard som er bevæpnet med en fransk baguett er ubetalelig. Tror ikke jeg har ledd så hjertelig på lenge.
Gratulerer alle sammen!
4 February 2009
Premierenerver
Ja, så er dagen her. Den vi har ventet og fryktet siden slutten av november: Premieren på La Boheme. Generalprøven igår gikk over stokk og stein musikalsk, med innsatser som var stille som graven. Dette må bedre seg til idag, for nå er tiden med feil og tabber forbi, nå er det tilskuerne som skal få en opplevelse.
Men det blir veldig kjekt dette, selv om nervene sitter utenpå kroppen.
Håper folk vil komme å høre på oss
http://www.ba.no/puls/article4100462.ece
2 February 2009
Groundhog day (og andre uvesentlige ting)
Fant nettopp ut at idag, 2 februar, er den store "Groundhog Day". Dette er en av amerikanernes (og visstnok canadiernes) merkelige skikker (som sikkert henger igjen fra den dagen de satte sine små engelske; eller franske ben i den Nye Verden. Det går ut på at en grounhog; eller woodchucks some de også kalles (finnes ikke navn på norsk), forutsier om vinteren skal ta slutt eller om befolkningen må stålsette seg for 6 uker til med kulde, vind, slaps og annen faenskap. Dette har med om dette lille nusselige dyret ser sin egen skygge eller ei. Hvis den ikke ser den kan folk glede seg til varmere vær og en tidlig vår, men hvis den ser sin egen skygge... da kommer kong Vinter til å holde sin hånd over landet i hvertfall 6 uker til.
http://en.wikipedia.org/wiki/Groundhog_Day
Ellers har det vært en helg fylt til randen med gale dirigenter, forvirrete buekorps, klær i ALLE retninger, regissører som ryker leddbånd og mye sang og musikk. La Boheme begynner å hennge sammen for alvor (og det bør den jo), siden det er en dag igjen til generalprøven og to igjen til premiere. Blir veldig spennende dette her, har fått utlevert kostyme, men det håret mitt har vært et problem, både i lengde og farge (det er jo lilla for tiden). Så idag skal de som styrer med sminke og parykker komme (forhåpentligvis).
Gleder meg vilt og hemningsløst
"Se denne kaken, nybakte boller. KELNER! Ett glass øl"